Het groene schoolpleinplan


PowerPoint totstandkoming ontwerp

Hieronder leest u de plannen die er liggen voor het realiseren van ons prachtige groene schoolplein.

Ons schoolplein een natuurschoolplein!

U heeft er vast eerder over gehoord of gelezen: we willen op De Wingerd een groen schoolplein gaan maken. Het schoolplein wordt omgetoverd tot een groene plek waar spelen, leren, plezier, ontspannen, bewegen en natuur hand in hand gaan. 

Dat idee is niet zomaar uit de lucht komen vallen…

Er waren al langer plannen om het schoolplein op te knappen. Toen bleek dat het klim-glijtoestel aan vervanging toe is, werd besloten om niet alleen het toestel te vervangen maar om de herinrichting van het schoolplein breder te trekken. Ondertussen was De Wingerd een meer duurzame weg ingeslagen, met de plaatsing van zonnepanelen op het dak van de school. Dat alles bij elkaar resulteerde in het idee om een groen schoolplein te gaan maken. Toen ook nog bleek dat daar subsidiemogelijkheden voor waren, kon het enthousiasme niet meer stuk!

Er werd in mei 2019 een werkgroep opgericht van leerkrachten en ouders. En kort daarna werd al een start gemaakt met het opknappen van het plein. De leerlingen hadden het geld daarvoor zelf verzameld met verschillende sponsor- en verkoopacties. Er werd een pannaveld aangelegd, een vogelnestschommel geplaatst en een chillplek gerealiseerd. Al helemaal passend in de sfeer van een groen schoolplein. 

Inmiddels heeft de werkgroep een ontwerp (zie onder dit artikel) gemaakt voor het totale schoolplein, waar door alle leerkrachten en leerlingen over is meegedacht in een uitgebreid participatietraject. Het wordt groener, gezelliger en leuker! Het ontwerp is gebaseerd op een indeling in verschillende soorten speelplekken. Op deze manier ontstaat er veel meer variatie en keuze, zonder dat de kinderen elkaar in de weg lopen. Er is voor elk wat wils!

Er komt een buitenlokaal, een podium (tevens zitplek), een speeleiland met een klim-glijtoestel en zand, een avonturenpad door het groen met daarbij een hut van takken, een spelletjestuin, creahoek, klimmuur en een natuurtuin die plaats biedt aan een chillplek, bloementuin, moestuin, vogelhuisjes en een insectenhotel. Uiteraard blijven de schommel, het pannaveld en het duikelrek gewoon staan. Ook blijft er genoeg plein over om te rennen en te fietsen, halen en brengen, en voor feestelijke gelegenheden. De fietsenstalling krijgt een nieuwe plek en wordt vergroot. Op het plein worden extra bomen geplant voor meer schaduw en het geheel wordt beplant met struiken en bloemen.

Wilt u meer weten over het ontwerp, hoe de leerlingen hebben meegedacht en hoe de planning er uit ziet? Neem dan een kijkje hier, voor het laatste nieuws. Wij wensen u veel leesplezier en hopen dat u net zo enthousiast wordt als wij!

De werkgroep groen schoolplein, Lianne, Helmy, Kimberly, Peter, Annebelle, Dennis, Harm, Linda, Rozemarie en ThierryOntwerptekeningVerbeelding van een groen schoolplein