Het laatste nieuws rondom ons groene schoolplein

In onze nieuwsbrief "t Blaadje" en in hieronder leest u de laatste ontwikkelingen die te melden zijn wat betreft ons nieuwe schoolplein.

februari 2020

Onze subsidieaanvraag is in behandeling!

Om een groen schoolplein te kunnen realiseren hebben wij als school budget vrijgemaakt. Maar dit is niet voldoende om al onze plannen uit te kunnen voeren. Gelukkig bestaat er de subsidieregeling ‘Schoolplein van de toekomst’, speciaal voor groene schoolpleinen.

Op 10 februari jongstleden hebben wij onze subsidieaanvraag ingediend. Begin mei hopen we te horen of ons plan is goedgekeurd. Duimen maar!


januari 2020

Het ontwerp voor het plein is klaar!

Het afgelopen half jaar hebben we alle wensen van teamleden, leerlingen, opvang, peutergroep en ouders verzameld. Samen met allerlei praktische eisen, zoals veiligheid en budget, vormen ze een wensenlijstje voor het nieuwe plein.

Met behulp van dit wensenlijstje heeft de werkgroep een ontwerp voor het plein gemaakt. We hebben geprobeerd om hierin zoveel mogelijk wensen te realiseren. Dit ontwerp is vervolgens voorgelegd aan de directie, het team en de MR, die enthousiast reageerden.

In het ontwerp is ruimte voor verschillende soorten speel- en rustplekken verspreid over het plein. Op deze manier ontstaat er overzicht, variatie en zonering. Elk kind kan zelf bekijken waar hij of zij op dat moment zin in heeft en drukte wordt gespreid. 

Bent u benieuwd hoe het plan er uit ziet? Neem dan een kijkje hier. Hier vindt u de ontwerptekening, sfeerbeelden en een slideshow, waarin we het plan stukje voor stukje toelichten en uitbeelden. Laat ons weten wat u er van vindt!


november 2019

Hoe iedereen heeft meegedacht

We vinden het belangrijk dat het nieuwe schoolplein van ons allemaal wordt!

Dus behalve de teamleden mochten ook alle 350 leerlingen meedenken. Daarvoor zijn we alle 15 klassen langsgegaan, voor een uitleg over groene schoolpleinen en een passende opdracht.

In de groepen 1, 2 en 3 mochten de leerlingen plaatjes van speelplekken uitkiezen.
In groep 4 maakten de leerlingen collages met plaatjes van internet.De groepen 5 en 6 maakten plattegronden.En de groepen 7 en 8 maquettes.

Alle resultaten zijn verzameld en geteld, met de volgende uitkomst:           

parcours en hut 69% genoemd in alle groepen
glijbaan 45% vooral genoemd in groepen 1 t/m 6
klimmen 41% vooral genoemd in groepen 4 t/m 8
zand     40% genoemd in alle groepen
avonturenpaadjes 29% genoemd in alle groepen
(picknick)tafel  25% genoemd in alle groepen
verstopplekken  24% genoemd in alle groepen
moestuin  24% vooral genoemd in groepen 4 t/m 8
spelletje(s) 22% vooral genoemd in groepen 1 t/m 3
heuvel     22% genoemd in alle groepen   

De meest favoriete speelplekken nu zijn de vogelnestschommel, het pannaveld, het duikelrek en het plein, om te fietsen en te rennen. In alle muurkranten, plattegronden en maquettes zien we bomen, struiken en bloemen terug.
Bent u benieuwd wat de groepen precies hebben gedaan en wat de resultaten waren? Daarover leest u meer in deze bijlage. Hierin leest u ook hoe de BSO, TSO, peutergroep en ouders mee hebben gedacht over het nieuwe schoolplein.


juni 2019

Ons eigen plein

Inmiddels zijn er alleen al in de provincie Noord-Brabant 150 groene schoolplein en er zijn vele pleinen in ontwikkeling. Er zijn dus voorbeelden genoeg! Maar we willen en kunnen geen kopie maken van een ander plein. Het is de kunst om een plein te maken dat passend is voor De Wingerd. We vinden het dan ook heel belangrijk dat leerlingen, leerkrachten, BSO, TSO, peutergroep en ook ouders meedenken over het nieuwe schoolplein.

In juni 2019 startte de werkgroep daarom met een zelf ontwikkeld participatietraject. Het begon met een workshop voor leerkrachten en ondersteuners. Na een uitleg over groene schoolpleinen, gingen de teamleden in groepjes uiteen om muurkranten te maken. De resultaten zijn hieronder samengevat.

In het najaar kregen de leerlingen de gelegenheid om mee te denken. Ook de peutergroep, BSO, TSO en ouders zijn benaderd. Hierover leest u meer bij het laatste nieuws – november  - alle leerlingen denken mee.

 


mei 2019

Werkgroep Groen schoolplein opgericht

Na een oproep in 't Blaadje, werd in mei 2019 de werkgroep Groen schoolplein opgericht. De werkgroep heeft als taak om het project ‘groen schoolplein’ van begin tot eind te organiseren en te begeleiden. We zorgen ervoor dat iedereen kan meedenken, maken het ontwerp, vragen subsidie aan, gaan op zoek naar sponsoren, houden iedereen op de hoogte en zorgen ervoor dat het plein uiteindelijk wordt gerealiseerd.

Als op een gegeven moment letterlijk de schop in de grond gaat, hopen we dat nog meer ouders ons team komen versterken. We kunnen dan namelijk wel wat extra handen gebruiken! Wie of wat we nodig hebben laten we u tegen die tijd weten via 't Blaadje en het laatste nieuws.

De werkgroep Groen schoolplein bestaat uit:

Lianne van der Wegen (leerkracht en coördinator van de werkgroep), Helmy Nagtzaam (leerkracht) Kimberly Buijs (leerkracht), Peter van Ginderen (conciërge)

Annebelle Schless (ouder), Dennis de Koning (ouder), Harm van den Bergh (ouder), Linda Frantzen (ouder), Rozemarie van Loon (ouder), Thierry Konings (hovenier)

zomer 2018

Hoe het begon…

In 2018 is er een interne werkgroep schoolplein opgericht, bestaande uit leerkrachten Lianne, Kimberly en Helmy. Zij hadden als doel het schoolplein op te knappen. Uit het tevredenheidsonderzoek dat we elke twee jaar houden, en uit gesprekken met de leerlingenraad, collega’s, ouders, opvang en MR blijkt namelijk dat men niet tevreden is over ons huidige schoolplein. Bovendien zijn er een aantal speeltoestellen aan vervanging toe.

Maar hoe willen we dan verder met ons plein? Wat willen wij ermee? De conclusie was: we willen niet alleen een paar speeltoestellen vervangen, maar de herinrichting van het schoolplein breder trekken.

Rond diezelfde periode sloeg de school een meer duurzame weg in, met de plaatsing van zonne-panelen op het dak. Hierdoor ontstond het idee om een groener en duurzamer schoolplein te gaan maken. Toen ook nog bleek dat daar subsidiemogelijkheden voor waren, kon het enthousiasme niet meer stuk. We gaan een groen schoolplein maken!

Wilt u meer weten over wat een groen schoolplein eigenlijk is? Of wat de voor- en nadelen van een groen schoolplein zijn? Lees dan hier verder.