Groen schoolplein, laatste nieuws!

In onze nieuwsbrief "t Blaadje" en hieronder leest u de laatste ontwikkelingen die te melden zijn wat betreft ons nieuwe schoolplein.

Het laatste nieuws:


Oktober

Zaterdag 10 oktober zijn we begonnen aan de avonturentuin. Daar waar eerst de zandbak was, zijn de tegels weggehaald, is er geel zand ontgraven en is er zwarte grond aangebracht. Hier komen straks een hut van wilgentakken, een parcours van boomstammen en avontuurlijke paadjes door het groen. 

Ook is er alvast een plantplaats gemaakt voor de nieuwe boom op het plein, die de kastanjeboom gaat vervangen. Het buitenlokaal is voorzien van een werktafel. Tot slot hebben we staptegels neergelegd in de natuurtuin, in een toepasselijk honingraatpatroon.

Op 31 oktober gaan we bomen planten. Begin november volgen de struiken. We kunnen daarbij nog wel wat hulp gebruiken. Zin om een paar uurtjes mee te helpen? Laat het ons even weten! 
 
 

september 2020

Zin om ook een keertje mee te helpen? Graag! Laat het ons even weten! Vele handen maken licht werk en bovendien: Hoe meer zielen hoe meer vreugd! 

De komende weken ondergaat ons schoolplein een ware metamorfose! Zaterdag 5 september hebben teamleden en ouders van de werkgroep groen schoolplein een begin gemaakt met de moestuin. De sfeer zat er goed in, het zonnetje scheen, er was koffie met lekkers en we zijn flink opgeschoten. 

Al met al een prima werkdag dus! Klik op "lees meer" om de vorderingen te zien.

Dinsdag 8 september is er weer verder gewerkt. De bestrating in de nieuwe fietsenstalling is nu zo goed als klaar. Er is een begin gemaakt met het plaatsen van de fietsbeugels en eind september komt er nog een hekje met poort bij de ingang.

Het stapelmuurtje is onderdeel van de moestuin. Op deze plek komt de kruidentuin.

Op 12 september is er wederom keihard gewerkt. Nog meer tegels verwijderd, veel zand verplaatst en boomschors gestort.   

augustus 2020

Na de zomervakantie gaan we verder met de aanleg van het groene schoolplein en staat er veel werk op het programma. Onze werkgroep bestaat inmiddels uit acht ouders, juf Lianne, Helmy, Kimberly, meneer Peter en hovenier Thierry Konings.

Toch kunnen we nog wel wat extra ouderhulp gebruiken. Heeft u zin om een keertje mee te helpen? Bijvoorbeeld met het planten van struiken, of het timmeren van vogelhuisjes? Neem dan even contact op met juf Lianne (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Alvast hartelijk dank voor uw hulp!


juli 2020

Een nieuwe fietsenstalling

Eén van de wensen van het team voor het groene schoolplein was een buitenlokaal, om buiten les te kunnen geven. Dit buitenlokaal gaan we maken op de plek waar nu de achteringang is, naast het lokaal van groep 1/2A. Dit betekent wel dat we een andere plek moesten vinden voor de fietsenstalling. Deze hebben we gevonden aan de zijkant van de school, naast de gymzaal. We maken hier een nieuwe fietsenstalling voor ruim 70 fietsen.

Deze week is een goed begin gemaakt met de aanleg van deze nieuwe fietsenstalling. Thierry Konings Tuinaannemingen uit Essen werd daarbij geholpen door een aantal enthousiaste, hardwerkende ouders en leerlingen van groep 8.

Na de zomervakantie gaan we verder met de aanleg van het groene schoolplein. We gaan dan onder andere een natuurtuin met moestuin en een avonturenpad aanleggen en er worden bomen en struiken geplant. Wilt u weten hoe het nieuwe plein er uit gaat zien? Neem dan een kijkje op de website bij het tabblad ‘Groen schoolplein – het groene schoolpleinplan’. 
     

En ondertussen wordt al heerlijk gespeeld met water en zand bij het nieuwe speeltoestel.


 
juni 2020

Het watertappunt en het speeltoestel zijn officieel geopend op 8 juni, de dag dat alle kinderen weer naar school mochten na thuisonderwijs en onderwijs in 2 twee shifts.


Het speeltoestel is er!

Na lang wachten kwam woensdag 3 juni ons nieuwe speeltoestel! Een robuust toestel van robiniahout met een glijbaan, brandweerpaal en verschillende klim- en klautermogelijkheden.

Donderdag 4 juni werd vervolgens 19 kuub zand geleverd voor onder het speeltoestel. Dit zand zorgt ervoor dat kinderen zacht en veilig terecht komen, als ze onverhoopt zouden vallen. Daarnaast is zand natuurlijk heerlijk om in te spelen. Donderdagavond heeft de werkgroep, met hulp van hovenier Thierry, het zand verplaatst van de straat naar het plein en netjes onder het speeltoestel gewerkt.

Vrijdag 5 juni heeft Dennis de Koning van de werkgroep (in de stromende regen!) keihard gewerkt om rondom een mooie rand van klinkers te maken. Het speeltoestel is nu helemaal af en klaar voor de feestelijke opening, die maandagmorgen 8 juni op de dag dat alle kinderen weer naar school mogen, zal plaatsvinden.

Hierbij willen wij speeltoestellenleverancier Kompan uit Heerewaarden, Loon-, grondwerk- en transportbedrijf Ossenblok uit Oud Gastel en Thierry Konings Tuinaannemingen uit Essen heel hartelijk bedanken voor hun goede adviezen en korting die wij hebben gekregen!
mei 2020

We zijn begonnen!

Zondag 17 mei was het eindelijk zover: de aanleg het groene schoolplein is gestart! We waren al langer bezig met alle voorbereidingen en subsidie aanvragen, maar nu kunnen we ook echt buiten beginnen.

Het speeltoestel en de rubberen tegels zijn weggehaald en er is al flink wat grond ontgraven.  Volgende week gaan we verder met ontgraven om plaats te maken voor het nieuwe speeltoestel dat in de eerste week van juni wordt geplaatst.
Op dit moment is vanwege de werkzaamheden een deel van het schoolplein niet toegankelijk en afgeschermd met bouwhekken. Dat is eventjes vervelend. Maar binnenkort komt er een prachtig nieuw speeltoestel en dat maakt alles goed!


april 2020

We krijgen subsidie

Deze week kregen we goed nieuws: onze subsidieaanvraag voor het groene schoolplein is goedgekeurd! Dat betekent dat we vanaf nu kunnen beginnen met de uitvoering van onze plannen. We starten met het vervangen van het speeltoestel. Het is de bedoeling om dit nog voor de zomervakantie te doen. Op het plaatje zien jullie hoe het nieuwe speeltoestel eruit ziet.

Na de zomervakantie wordt het plein nog mooier! We gaan dan bomen, struiken en bloemen planten. Ook komen er een avonturenpad, moestuin, vogelhuisjes, een insectenhotel, totempaal en nog veel meer! We kunnen tegen die tijd best wat extra handige en creatieve handen gebruiken. Maar daarover vertellen we u te zijner tijd meer. 
  


februari 2020

Onze subsidieaanvraag is in behandeling!

Om een groen schoolplein te kunnen realiseren hebben wij als school budget vrijgemaakt. Maar dit is niet voldoende om al onze plannen uit te kunnen voeren. Gelukkig bestaat er de subsidieregeling ‘Schoolplein van de toekomst’, speciaal voor groene schoolpleinen.

Op 10 februari jongstleden hebben wij onze subsidieaanvraag ingediend. Begin mei hopen we te horen of ons plan is goedgekeurd. Duimen maar!


januari 2020

Het ontwerp voor het plein is klaar!

Het afgelopen half jaar hebben we alle wensen van teamleden, leerlingen, opvang, peutergroep en ouders verzameld. Samen met allerlei praktische eisen, zoals veiligheid en budget, vormen ze een wensenlijstje voor het nieuwe plein.

Met behulp van dit wensenlijstje heeft de werkgroep een ontwerp voor het plein gemaakt. We hebben geprobeerd om hierin zoveel mogelijk wensen te realiseren. Dit ontwerp is vervolgens voorgelegd aan de directie, het team en de MR, die enthousiast reageerden.

In het ontwerp is ruimte voor verschillende soorten speel- en rustplekken verspreid over het plein. Op deze manier ontstaat er overzicht, variatie en zonering. Elk kind kan zelf bekijken waar hij of zij op dat moment zin in heeft en drukte wordt gespreid. 

Bent u benieuwd hoe het plan er uit ziet? Neem dan een kijkje hier. Hier vindt u de ontwerptekening, sfeerbeelden en een slideshow, waarin we het plan stukje voor stukje toelichten en uitbeelden. Laat ons weten wat u er van vindt!


november 2019

Hoe iedereen heeft meegedacht

We vinden het belangrijk dat het nieuwe schoolplein van ons allemaal wordt!

Dus behalve de teamleden mochten ook alle 350 leerlingen meedenken. Daarvoor zijn we alle 15 klassen langsgegaan, voor een uitleg over groene schoolpleinen en een passende opdracht.

In de groepen 1, 2 en 3 mochten de leerlingen plaatjes van speelplekken uitkiezen.
In groep 4 maakten de leerlingen collages met plaatjes van internet.De groepen 5 en 6 maakten plattegronden.En de groepen 7 en 8 maquettes.

Alle resultaten zijn verzameld en geteld, met de volgende uitkomst:           

parcours en hut 69% genoemd in alle groepen
glijbaan 45% vooral genoemd in groepen 1 t/m 6
klimmen 41% vooral genoemd in groepen 4 t/m 8
zand     40% genoemd in alle groepen
avonturenpaadjes 29% genoemd in alle groepen
(picknick)tafel  25% genoemd in alle groepen
verstopplekken  24% genoemd in alle groepen
moestuin  24% vooral genoemd in groepen 4 t/m 8
spelletje(s) 22% vooral genoemd in groepen 1 t/m 3
heuvel     22% genoemd in alle groepen   

De meest favoriete speelplekken nu zijn de vogelnestschommel, het pannaveld, het duikelrek en het plein, om te fietsen en te rennen. In alle muurkranten, plattegronden en maquettes zien we bomen, struiken en bloemen terug.
Bent u benieuwd wat de groepen precies hebben gedaan en wat de resultaten waren? Daarover leest u meer in deze bijlage. Hierin leest u ook hoe de BSO, TSO, peutergroep en ouders mee hebben gedacht over het nieuwe schoolplein.


juni 2019

Ons eigen plein

Inmiddels zijn er alleen al in de provincie Noord-Brabant 150 groene schoolplein en er zijn vele pleinen in ontwikkeling. Er zijn dus voorbeelden genoeg! Maar we willen en kunnen geen kopie maken van een ander plein. Het is de kunst om een plein te maken dat passend is voor De Wingerd. We vinden het dan ook heel belangrijk dat leerlingen, leerkrachten, BSO, TSO, peutergroep en ook ouders meedenken over het nieuwe schoolplein.

In juni 2019 startte de werkgroep daarom met een zelf ontwikkeld participatietraject. Het begon met een workshop voor leerkrachten en ondersteuners. Na een uitleg over groene schoolpleinen, gingen de teamleden in groepjes uiteen om muurkranten te maken. De resultaten zijn hieronder samengevat.

In het najaar kregen de leerlingen de gelegenheid om mee te denken. Ook de peutergroep, BSO, TSO en ouders zijn benaderd. Hierover leest u meer bij het laatste nieuws – november  - alle leerlingen denken mee.

 


mei 2019

Werkgroep Groen schoolplein opgericht

Na een oproep in 't Blaadje, werd in mei 2019 de werkgroep Groen schoolplein opgericht. De werkgroep heeft als taak om het project ‘groen schoolplein’ van begin tot eind te organiseren en te begeleiden. We zorgen ervoor dat iedereen kan meedenken, maken het ontwerp, vragen subsidie aan, gaan op zoek naar sponsoren, houden iedereen op de hoogte en zorgen ervoor dat het plein uiteindelijk wordt gerealiseerd.

Als op een gegeven moment letterlijk de schop in de grond gaat, hopen we dat nog meer ouders ons team komen versterken. We kunnen dan namelijk wel wat extra handen gebruiken! Wie of wat we nodig hebben laten we u tegen die tijd weten via 't Blaadje en het laatste nieuws.

De werkgroep Groen schoolplein bestaat uit:

Lianne van der Wegen (leerkracht en coördinator van de werkgroep), Helmy Nagtzaam (leerkracht) Kimberly Buijs (leerkracht), Peter van Ginderen (conciërge)

Annebelle Schless (ouder), Dennis de Koning (ouder), Harm van den Bergh (ouder), Linda Frantzen (ouder), Rozemarie van Loon (ouder), Thierry Konings (hovenier)

zomer 2018

Hoe het begon…

In 2018 is er een interne werkgroep schoolplein opgericht, bestaande uit leerkrachten Lianne, Kimberly en Helmy. Zij hadden als doel het schoolplein op te knappen. Uit het tevredenheidsonderzoek dat we elke twee jaar houden, en uit gesprekken met de leerlingenraad, collega’s, ouders, opvang en MR blijkt namelijk dat men niet tevreden is over ons huidige schoolplein. Bovendien zijn er een aantal speeltoestellen aan vervanging toe.

Maar hoe willen we dan verder met ons plein? Wat willen wij ermee? De conclusie was: we willen niet alleen een paar speeltoestellen vervangen, maar de herinrichting van het schoolplein breder trekken.

Rond diezelfde periode sloeg de school een meer duurzame weg in, met de plaatsing van zonne-panelen op het dak. Hierdoor ontstond het idee om een groener en duurzamer schoolplein te gaan maken. Toen ook nog bleek dat daar subsidiemogelijkheden voor waren, kon het enthousiasme niet meer stuk. We gaan een groen schoolplein maken!

Wilt u meer weten over wat een groen schoolplein eigenlijk is? Of wat de voor- en nadelen van een groen schoolplein zijn? Lees dan hier verder.